ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

Днешната ни среща е с една дама, която няма нужда от представяне за голяма част от членовете на НАРМС. Вече четири години тя с усърдие и много желание следи за всяко събитие и проблем в поверените й от Асоциацията ферми. Това е нашата любима Мария Карадалиева – сътрудник регион Юг – Югоизток.

Зад крехката външност на Мария се крие много трудолюбие, упоритост и желание да помогне на всеки. Голяма част от фермерите често ни споделят как всеки месец я чакат с нетърпение и каква незаменима помощ им оказва при всяко свое посещение.

Избрахме да Ви срещнем с Мария, защото именно тя може да разкаже по-добре от всеки друг за труда и усилията, които стоят зад ежемесечните посещения във фермите, както и за смисъла, резултата и същността на дейността, която развиваме.

Мария е изградила трайни отношения на доверие и сътрудничество с фермерите от поверените й ферми. Как е успяла да спечели уважението им, колко дълъг е работния й ден и каква отговорност носи за данните, които записва и обработва ще разберем сега.

– Здравей, Мария! Всички те познават, но все пак разкажи ни за себе си? Коя е Мария и как попадна в Асоциацията?

– Казвам се Мария Карадалиева, на 32 години от Стара Загора. Завършила  съм магистърска специалност в областта на информатиката, а в момента изучавам магистърска степен „Селекция и репродукция“ в Аграраен университет в гр. Пловдив.

– С какво си се занимавала преди да започнеш работа в Асоциацията?

– Преди да започна работа в НАРМС бях ръководител „Сектор“ в една от големите търговски вериги. Работата беше много динамична и с много отговорности. Беше свързана с управлението и контрола на всички постъпили финансови средства, както и с ръководство на голям екип от служители.

– От кога работиш в НАРМС? Как се насочи към тази сфера?

– Скоро ще станат 4 години. Подадох си документите почти на шега. Изобщо не съм очаквала да ми се обадят и още по-малко да бъда одобрена, тъй като нямах никакъв опит. Средното ми образование е Ветеринарен лаборант, но като се изключи това не съм имала някакъв директен допир с животни преди да постъпя в НАРМС. Все пак г-н Атанасов реши да ми даде шанс и през годините се постарах да компенсирам липсата на опит с много усилия и да вникна във всеки детайл от дейността на фермите.

– В такъв случай в началото сигурно ти е било доста трудно да научиш всичко от нулата?

– Изобщо не беше лесно, наистина. Господин Атанасов отдели много време и внимание, за да ме научи. В крайна сметка обаче най-добрият учител е работата и с течение на времето, и с помощта на фермерите постепенно усвоих основните неща. Всичко зависи от личната мотивация и желанието да вършиш работата както трябва. Г-н Атанасов е много стриктен, не допуска незнание и оправдания, което също е сериозен стимул да се старая с времето да надграждам. Все още се уча на много неща, но когато се създаде стабилна база от знания е много по-лесно да се надгражда.

– Когато се срещаме с фермери от твоя регион, те не пропускат да те похвалят за труда и усилията, които полагаш, за да си свършиш работата и за да си им от помощ. Как успя да спечелиш уважението им?

– Най-важното е човешкото отношение и реално да се вслушваш в проблемите на фермерите. Това са хора, които са вложили целия си живот и всичко, което имат, за да развиват тази дейност и заслужават уважение. Както казах те ме научиха на много и винаги съм се стремяла да обърна внимание на всеки и да познавам в детайли всяка ферма, а не просто да записвам данни и да си тръгвам. Ти знаеш много добре, че работата не приключва със записването на движението през месеца в таблицата. За да сме реално полезни трябва да познаваме животните, да сме наясно как се отглеждат, какви здравословни проблеми имат, колко мляко дават, как се осеменяват и много други неща. Не можем да си позволяваме да ходим неподготвени в обектите и да не знаем защо сме там. Взаимното уважение е двупосочна улица и изисква изграждане на доверие и постоянство. Надявам се, че съм го постигнала в поверените ми обекти.

Няма как да контролираш стадо без да си влизал в обора! Няма как фермерите да ни се доверяват, ако не познаваме животните им. Старая се да поддържам архив за всяко стопанство, за да мога при нужда да предоставям информация. Животновъдите в моя регион знаят, че винаги съм на разположение, ако имат нужда от съдействие.

– Някои фермери не са съвсем наясно какво всъщност представлява дейността на НАРМС и тези ежемесечни посещения са им дори в тежест… има такива, които членуват само заради субсидията, а други трудно намират време да водят първичната документация. Можеш ли с няколко думи да опишеш процеса и какъв е смисълът от него?

– Главната ни мисия е да бъдем „съучастници“ на тези, които наистина искат да развиват чистопородно стадо с качествена продукция. Това изисква време и селекционният контрол не представлява едно сухо записване на данни. Напротив – процесът е изключително комплексен! Данните, които получаваме от фермите, ние сравняваме с наличната информация в нашата база данни, следим записите в интегрираната система на БАБХ, спазването на случния план, продуктивността и развитието на стадото с всяко следващо поколение и много други неща. Съдействаме на фермерите при нужда чрез специалисти по хранене или друго обучение, за да се оптимизират процесите в стопанствата. Помагаме им при подбора, при покупката или продажбата на животни.

Ние носим огромна отговорност за достоверността на данните, които впоследствие предоставяме на държавата и всъщност сме свързващото звено между стопанствата и институциите. В тази връзка работата изисква много детайлно познаване на законодателството и обявените срокове за подаване на информация.

Фермерите нямат време да следят всички нови наредби и изисквания, и техническият сътрудник трябва да може да ги консултира навреме, за да бъдат изрядни при евентуална проверка.

Често се случват разминавания между информацията въведена във ветеринарната система  и тази, която получаваме от фермите. Това налага всеки месец стриктно да се следи за подобни разлики и своевременно да се оправят, тъй като ако например едно животно е записано с друга майка и впоследствие се направи проверка, то няма да бъде допустимо до подпомагане.

Електронната страница също трябва да се поддържа с актуални данни. С времето фермерите се научиха да влизат в нея и да я използват, за да си направят справка за някое конкретно животно. При паднали ушни марки само за няколко секунди могат да видят кое е животното и как изглежда, за да му поставят коректната марка, тъй като е наша отговорност да качваме актуални снимки на животните в сайта.

Електронната страница се използва вече и от служителите от Изпълнителната агенция, тъй като там, освен снимката, се съдържа пълното родословие и други данни за всяко контролирано животно.

Това е от голяма помощ и при продажба на животни между стопанствата, тъй като позволява от разстояние купувачите да се запознаят със стадото, от което имат намерение да купят, с екстериора и родословието на животните, които се продават, като Асоциацията гарантира за истинността на публикуваните данни.  Информацията в сайта сме длъжни да актуализираме ежемесечно.

– Кои фермери са повече – тези, които разбират смисъла на селекционния контрол и наистина искат да произвеждат нещо качествено или тези, които правят всичко по задължение и членуват просто, за да вземат субсидии?

– За моя огромна радост все повече са тези, които наистина с всеки изминал ден и на цената на много усилия се стараят да осигурят на животните максимално добри условия, следват случния план и много се стараят. Аз много се гордея с моите ферми и наистина се възхищавам на огромния труд, който се полага. Затова се старая винаги да им бъда на разположение!

– По колко километра ти се налага да изминаваш на ден?

– Различно е, но понякога достигат до 500.

– А подготвяш ли се преди да отидеш в обектите?

– Разбира се! Записването на данните е най-малката част от работата ни. Преди да отида във всяко стопанство внимателно преглеждам данните от предходния месец и си набелязвам теми и въпроси, които трябва да обсъдим. Господин Атанасов ми задава също въпроси, които са останали неизяснени, защото той  преглежда и следи информацията, която са подава за вписване в базата данни на НАРМС след посещението. Както знаеш, при него място за разминавания и недомлъвки няма. Посещенията във фермите изискват сериозна предварителна подготовка, за да знаеш защо изобщо си там и да не губиш времето на фермерите. Обработката на информацията след това отнема няколко часа и както казах всяко разминаване трябва да бъде уточнено.

– Имаш ли почивен ден?

– Разбира се, но аз си обичам работата и винаги съм на разположение на всеки, ако има нужда от съдействие, тъй като за животните почивен ден няма.

– Често ни питат защо в Асоциацията работят само жени и защо често нови колеги не успяват дълго да се задържат на позицията. Как си го обясняваш?

– Ние жените сме по-стриктни по отношение на обработката на информация, а работата е свързана с много административна дейност. Това често е скучно и досадно за мъжете и те не подхождат с нужното внимание, а както казах ние носим отговорност за информацията, която се подава към институциите. Ако се допусне грешка, впоследствие това може да доведе до сериозни последствия за стопанствата при евентуална проверка. Ние като сътрудници носим персонална отговорност с подписите си за подадените данни.

Новите колеги често подценяват работата и решават, че всичко започва и приключва със записването на данните. Оказват се неподготвени и впоследствие не успяват да издържат на темпото. Изисква се огромно старание да се научат неща, които хората са учили и работили цял живот. Няма как да отговаряш за животни, ако не си бил в обора. Без любов към животните също не може. Работата изисква много сериозно отношение и отговорност, а голяма част от хората, които постъпват очакват, че ще се разхождат и ще взимат едни пари без да полагат усилия. Няма как да стане! Фермерите усещат, когато някой просто отбива номера, а ако не спечелиш уважението им няма как да си вършиш работата. Не можеш да си позволяваш да отидеш в обектите неподготвен!

Понякога работния ден включва посещение на 5-6 обекта, пътуване на стотици километри, присъствие по време на доене – не всеки може да издържи подобно натоварване.

Съветвам новите колеги да положат усилие и да уважават труда на фермерите, защото отговорността е голяма. Ако не са склонни да се отнесат сериозно към дейността, по-добре да не се захващат!

– Спомена няколко пъти господин Атанасов. Какъв ръководител е той?

– Това е човек напълно отдаден на дейността. Буквално денонощно! За четири години не ми се случвало да не вдигне телефона на мен или на някой от фермерите, независимо от деня и часа, дали е делник или празник той винаги е на разположение. Той е изключително стриктен, изискващ и справедлив. Хората, които полагат усилия могат да разчитат на пълно съдействие от негова страна във всяко отношение. Благодарение на тази взискателност аз съм научила толкова много и съм му много благодарна!

Осигурява ни всички необходими условия на труд и достъп до обучение, но в замяна изисква много сериозно отношение. Той няма почивен ден и е или пред компютъра или на път по контролираните обекти. Напълно отдаден на каузата и без никаква търпимост към оправдания или лъжи.

Гордея се, че ние сме единствената толкова стриктно работеща асоциация и това се дължи именно на това, че не се допускат компромиси в качеството на работа. Господин Атанасов е помогал и ще помогне на всеки, който наистина иска да развива качествено стадо и не се опитва да злоупотребява.

Нашата електронна страница е без аналог сред развъдните Асоциации и това също изисква огромни усилия, но съм радостна да виждам, че фермерите вече често я ползват.

– Мария, какво още ти остана да научиш?

– Ужасно много разбира се! Всеки ден се уча и ще продължа! Много си обичам работата и знам, че има много смисъл, когато се върши както трябва. За мен е удоволствие да гледам как стадата се подобряват с всяка изминала година и фермерите все повече се мотивират да постигат още по-високи резултати!

Радвам се, че и ние имаме принос за това и съм безкрайно благодарна на господин Атанасов и фермерите, с които работя, че през годините ме научиха на толкова много, дадоха ми шанс да се развивам и днес с огромно удоволствие и желание тръгвам за посещение към всеки обект!

– Какво ще пожелаеш на нашите фермери?

– Да са здрави, да работят и да се стремят към повече, независимо от трудните условия в Държавата! Асоциацията е техен партньор и ако сме задружни и гледаме в една посока, заедно като организация можем да постигнем много! Пожелавам им именно това – да са обединени и да решаваме проблемите заедно! Много поздрави на всички колеги!

– Чудесен финал! Поздрави на всички, които ще посетиш днес и лек път!

– Благодаря! Усмихнат и ползотворен ден на всички от мен!

Надяваме се, че след това интервю всички колеги ще бъдат по-толерантни и усърдни към момичетата, които пътуват стотици километри, за да им бъдат от полза в трудното им ежедневие и за развъждането на породите Монбелиард и Симентал.