ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Днес отново темата ни е свързана с репродукцията. Преди време доцент Станимир Йотов от Тракийския университет ни разясни същността на синхронизацията на еструса и защо често ни се налага  прилагането й в репродуктивния процес в нашите стада.

Ще се опитаме занапред в поредица интервюта със специалисти в областта на репродукцията да Ви запознаем с различни схеми и методи на синхронизация на еструса, прилагани у нас и в чужбина.

Нашият гост е д-р Красимир Колев. Той е ветеринарен специалист с дългогодишен опит, който от над десетилетие успешно представлява фармацевтичната компания “Сева Анимал Хелт”. Преминал е редица международни квалификационни курсове за хормоналните терапии и други болести по преживните животни в страни с развито животновъдство като Франция, Испания, Италия, Германия и Румъния.

Днес той ще ни разкаже за един универсален и често използван метод за синхронизация на еструса.

 – Здравейте, представете се с няколко думи.

– Здравейте, казвам се Красимир Колев и съм ветеринарен лекар по образование. Завърших Тракийския университет през 2001 г., след което близо 10 години практикувах по тогавашната система като участъков ветеринарен лекар. И до днес продължавам да практикувам ветеринарно-медицинската професия в лечебно заведение тип амбулатория в гр. Баня, община Карлово. Същевременно съм експерт по преживните животни към “Сева Анимал Хелт България” – филиал на фармацевтичния гигант „CEVA Santé Animale“, чиято централа се намира в гр. Бордо, Франция.

Изключително съм благодарен, че през 10-годишното ни сътрудничество със „Сева Анимал Хелт България“ фирмата инвестира в идеите ми и в много специализации в чужбина, които ми дадоха безценен опит и възможност днес да съм максимално полезен в дейността, с която се занимавам.

– Нека поговорим за синхронизацията на еструса. Как фермерите да изберат правилното за стопанството им решение? Тази практика само за големите стопанства ли е приложима?

– Относно приложението на методите за ускорено заплождане, или както са придобили масова популярност – синхронизация на еструса, е хубаво да се знае от фермерите, че те са изключително ефективна възможност за навременно заплождане на животните и оттук за подобряване на ефективността на фермата. За съжаление много от тях, особено в малките и средните стопанства, често подценяват тази възможност. Подценяват я, защото има различни методи на синхронизация с различна степен на сложност, която ги отказва много често от приложението им.

Но има, обаче, един метод на синхронизация, който се отличава и може да бъде приложен във ферми от всякакъв тип. Приема се за универсален и дори някои специалисти го определят неофициално като „златен ключ към подобряване на заплодяемостта“.

Това е приложението на така наречените прогестеронови устройства или познати още като вагинални спирали Prid. Тези устройства са подходящи за юници и крави от млечни и месодайни породи. Приложими са както при циклични /при които яйчниците работят/, така и при нециклични животни. Това именно прави метода универсален.

Също така знаем, че кравите с по-висока млечна продуктивност се заплождат по-късно от другите. Причината за това е недостига на прогестерон, поради интензивната обмяна на веществата. С използването на вагиналните спирали  ние на практика добавяме прогестерон, вследствие на което тези закъснения се нормализират и заплодяемостта се повишава, като по този начин постигаме желания баланс между високата продуктивност и успешната репродукция, което е в основата на ефективността в стопанството.

Съветвам фермерите да работят в много тясна връзка със своите ветеринарни лекари, ако решат да използват тази схема за синхронизация. Тя е изключително  ефективна и къса, продължава само до 10 дни, т.е. гарантира бързи резултати.

Освен като метод за ускорено заплождане вагиналните спирали се ползват и като лечебно средство за нециклични крави, тези с неактивни яйчници или т.нар. ялови крави. Това е един шанс за тях да останат в стадото и да се заплодят, а не да се отписват прибързано.

Друго заболяване, при което спиралите са особено ефективни са яйчниковите кисти.

Ще повторя, че при възникнали проблеми, а такива има във всяко стопанство, заедно с ветеринарния лекар трябва да се направи преглед на животните, за да се види дали са подходящи за прилагане на схема с вагинални спирали. Те са своеобразен спасителен пояс за животните и са особено рентабилни там, където излишни разходи са невъзможни. Предлагам на всеки да опита и да види резултата от прилагането й.

– Методът индивидуален ли е или може да се прилага на общ принцип върху стадата?

– Да, подходящ е и за рутинна употреба, тъй като е къс и не зависи от фазата на половия цикъл. Всички останали схеми са с по-голяма продължителност и са приложими в определен етап на циклиране.

– Веднага ще се намерят скептици, които ще обявят метода за изкуствена намеса. Има ли странични ефекти, за които фермерите трябва да бъдат предупредени?

– Мога да успокоя фермерите, че по никакъв начин намесата на прогестерон в организма на едно млечно животно не може да доведе до нежелани странични ефекти. Това е естествен хормон, който се образува в т.н. жълто тяло.  Прилагането на метода може да се приеме не като заместител, а като стимулация на естествените процеси в организма. Целта е при запазване на високата продуктивност в стадото, същевременно да постигнем ефективна и навременна репродукция.

Препоръчвам да се изпробва при 5-6 животни от стадото, да се придобие собствен опит и да се прецени доколко методът е подходящ за фермата.

– Има ли нещо, което трябва да знаем преди прилагане на метода?

– Трябва да са минали 60 дни от последно отелване при кравите, животните да са хранени пълноценно и да са в добро общо състояние. Без хронични и тежки заболявания, които да са обект на други терапии и лечения. След преглед и установяване на добро състояние на животното, спиралите Prid могат да помогнат кравата да бъде запазена и да остане един успешен материален актив за стопанството.

Аз съм отворен при интерес да се демонстрира всичко казано на някакъв полезен тип практични занятия, които ще позволят на фермерите да придобият по-ясна представа за схемата с вагиналните спирали. С видеозон и външен екран можем да онагледим изключително добре процесите.

– А Вие бихте ли извършили този предварителен преглед за тези стопанства, които не разполагат с ветеринарен лекар, който ежедневно да се грижи за стопанството?

– Разбира се! На разположение съм при всякакви възникнали въпроси или нужда от посещение.

– Благодарим Ви д-р Колев! Оставяме разговора с продължение, тъй като днес успяхме да се запознаем само с един от прилаганите методи. Надяваме се, че ще ни отделите време, за да запознаем нашите членове и с други схеми за синхронизация, с което да им помогнем да вземат правилни и информирани решения.

– С удоволствие ще съдействам с полезна информация и практически съвети!

За повече информация можете да се свържете с доктор Красимир Колев на телефон: 0884 541 787