ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

Днес ще продължим интервюто от фермата в с. Боерица, на която имахме честа да връчим приз за II място по средна млечна продуктивност за 2020 г. Ще Ви запознаем с казаното пред нас по този повод от д-р Светозар Гичев – по-големият от двамата братя Гичеви, който по думите на брат си Виктор е главната причината за създаване на млечното стадо порода Симентал и движещото колело за постигане на поставените цели.

Днес, три години след първото ни интервю с него, отново разговаряме със Светозар – човекът, отдал цялото си време на на животните и стопанството в Боерица.

– Здравейте, Светозар! Минаха 3 години от първото интервю, което направихме с Вас. Тогава всичко беше в самото начало, а Вие тепърва се сблъсквахте с реалиите на млечното говодовъдство у нас. Разкажете ни какво се случи оттогава.

– Резултатите при нас се подобряват с всяка изминала година.  Това, че една от нашите крави постигна най-добър резултат за млечна продуктивност за миналата година не ни е достатъчно. За тази година имаме поне още 5 такива животни!

От самото начало основният проблем в нашето стопанство беше и все още е храната. Така е, защото започнахме с идеята да купуваме фуражи, а не да си ги произвеждаме. С течение на времето обаче се оказа, че хората, които произвеждат фуражи го правят единствено с намерението за продажбата му на такива като нас. И със сигурност не го правят, както на нас ни се иска – с идеята за задоволяване на конкретните нужди на животните ни.

Оказа се, че доставените фуражи дори не се доближават до стандартите, които ние сме си наложили от самото начало. При нас перфекционизмът е патологичен – искаме да правим всичко както трябва, за да доставим на крайния потребител истински качествена храна, което се оказа невъзможно с фуражите, които купувахме. Производителите неглижираха крайния резултат и продават храна, за да им е рентабилна, а не такава, която реално е необходима за животните.

По тази причина през последните две години започнахме да произвеждаме сами една голяма част от нужната храна за животните. Оттогава започнаха положителните промени и високите резултати.

От тази година храненето при нас ще се промени генерално. Надяваме се да пуснем и хидропонната система, която ще подобри още повече постигнатите резултати.

Когато започвахме и си избрахме порода Симентал преди няколко години, много хора отхвърляха този ни избор. Чувахме реплики от сорта на „Вие за мляко ли ще ги гледате или за месо? За мляко само и единствено Холщайн. Оставете го този Симентал!“ и т.н. Мисля, че вече успяхме да покажем на цяла България, че всичко зависи от отглеждането! В момента сме надминали една немалка част от големите Холщайн ферми по количество мляко. За качеството няма смисъл да коментирам. Там сме надминали всички.

Всички говорят за количество мляко. Обаче млякото не е една бяла течност, както много хора си мислят. Тя има показатели, които са важни както за нас, така и за прерабтователя, и особено за крайния потребител. Трябва задължително да се взимат предвид белтъчини, мазнини, лактоза, сухо вещество и ред други. А по отношение на показатели като микроорганизми и соматични клетки ние сме постигнали почти нулево ниво. Толкова е чиста продукцията ни, че БАБХ не могат да повярват и идват на скрити проверки, за да се уверят.

Същевременно показателите на продукцията от стадото ни по масленост и млечен протеин са толкова високи, че рандеманът на крайните продукти, които произвеждат в мандрата, с която работим, е с 20-30% по-голям в сравнение със суровината от други ферми.

Така получаваме и малко по-висока изкупна цена на млякото, но все още не е достатъчна за труда, който полагаме, за да постигаме това качество. Качеството си има цена и това трябва възможно най-скоро да го осъзнаят всички по веригата!

В моя случай – цената, която плащам са 360 дни през миналата година, в които съм бил денонощно отдаден на стопанството – физически и психически.

– В ежедневието сблъсквате ли се често със здравословни проблеми и ако да какви?

– За момента ние отглеждаме животните строго оборно. Това води до съответните проблеми. За съжаление направихме грешка с избора на проектант и доставчик на оборудване. Ако бяхме избрали друг тип на легла и повърхности в самата кравеферма, щяха да отпаднат част от проблемите със ставите, които в момента са факт. Имаме  заболели и дори загубени крави, заради твърдите гумени постели.

Кравите са тежки, протъркват се и правят сериозни рани. Тези рани в голяма част от случаите стават хронични и не се лекуват. Изходът за съжаление нерядко е фатален. Надявам се някой ден да можем да сменим леглата с адекватно и здравословно решение.

С повишаване на комфорта на гледане на животните се повишава и млеконадоят. Щастливата крава дава повече и по-хубаво мляко.

– А относно репродукцията?

– В това отношение, на фона на средното у нас, стоим доста добре в момента. Процента на залодяемост при мен е над 60%, т.е 1,7 дози за приплод. Досега осеменявахме юниците само изкуствено, а от тази година сме си оставили за тях биче. Това не означава, че приплодите ще бъдат по-зле генетично, защото бащата на бика е сред елитните вече от няколко години.

Резултатите, упорството и постоянството Ви впечатляват! Ние Ви поздравяваме както за отличните резултати, така и за високите стандарти, с които не правите компромис! До нови срещи!

– Благодарим Ви за оказаната чест и наградата, която получихме! Радвам се, че усилията ни са оценени!