НОВИНИОТ ФЕРМИТЕСтефан Деянов

„Съветвам младите колеги да бъдат упорити и последователни!
Да се насочат към правилното образование и непрекъснато да се усъвършенстват!“

Здравейте, господин Деянов! Благодарим Ви, че днес сте наш домакин в поредицата от интервюта с членовете на Асоциацията! Разкажете ни  повече за себе си.

Здравейте! Казвам се Стефан Деянов и съм на 30 г. Съвместно с баща ми – Д. Деянов и брат ми имаме ферма с 140 животни в с. Лобош. Предстои ми дипломиране по специалност „Ветеринарна медицина“ в Тракийски университет в гр. Стара Загора през тази година.

Откога се занимавате с говедовъдство?

Всъщност началото е поставено от дядо ми. Той е предал любовта си към животните на баща ми, който създал фермата, която развиваме в момента. Още от деца заедно с брат ми сме около него в работата и днес се занимаваме основно с говедовъдство и земеделие.

Колко животни Монбелиард и Симентал отглеждате във фермата и как се насочихте към тези породи?

Общо от двете породи отглеждаме 54 чистопородни животни, като голяма част от останалите също са кръстоски на двете породи. Причината да се насочим към тях са отличната им адаптивност, както и високите показатели на произвежданото от тях мляко и месо. Регионът е изключително подходящ за отглеждане на говеда Монбелиард и Симентал. Село Лобош е разположено в Радомирската котловина и се радваме на екологично чист район и отлични климатични условия.

От колко години сте член на Асоциацията и какво се промени оттогава?

Вече 6 години членуваме в асоциацията и промените са осезаеми! Използваме семенен материал с висока развъдна стойност, който ни се предоставя Асоциацията. Понеже при нас практикуваме и естественото осеменяваме, при избора на биците, с които работим също ползваме информация, която ни се предостявя от там.  Това значително повиши чистопородността на нашето стадо, както и количеството, и качеството на млякото. Контролът, който ни се осъществява ежемесечно от сътрудниците ни е от голяма помощ, тъй като улисани в ежедневните ни задължения трудно намираме време за документацията, а стриктното й водене е задължително при кандидатстване за подпомагане. НАРМС ни помага изключително много в това отношение!

От колко време осеменявате изкуствено? Успявате ли да следвате случния план?

Осеменяваме изкуствено вече 5 години. Както казах, паралелно използваме и бик, който също е приплод от изкуствено осеменяване. Това ни дава възможност да сравним резултатите и определено изкуственото осеменяване има предимства в много отношения.

Каква технология на отглеждане сте избрали във вашата ферма?

Изхранваме животните на паша и на ясла в момента, като пасищата, които ползваме сме взели под наем. Ние сами си приготвяме фуражите.  Доенето се осъществява все още с гюмове, но се надяваме в близко бъдеще да изградим централен млекопровод. Разбира се това изисква сериозна инвестиция, но за съжаление до този момент не успяхме да получим държавно подпомагане за модернизиране на фермата. Надяваме се в бъдеще това да се случи, тъй като има много неща, които трябва да подобрим.

Срещате ли затруднения с мандрите по отношение на реализацията на продукцията?

Единствено по отношение на сроковете за заплащане понякога, но като цяло работим с коректни партньори. Млякото на животните Монбелиард и Симентал е търсен и предпочитан продукт, а и чистотата на региона на отглеждане е от голямо значение за мандрите, които се стремят да произвеждат качествени млечни продукти!

Вие сте млад човек, който се занимава с животносвъдство. Какво бихте желал да посъветвате младите хора, които тепърва правят първи стъпки в тази посока?

Съветвам младите колеги да бъдат упорити и последователни! Да се насочат към правилното образование и непрекъснато да се усъвършенстват! Отглеждането на животни в България наистина е предизвикателство, а и не може да се каже, че държавата винаги е наш партньор, но при желание и много труд резултатите са налице! Аз лично горещо препоръчвам на колегите породите Монбелиард и Симентал, заради тяхната адаптивност и качеството на продукцията.

Вашият баща – господин Димитър Деянов също е с нас днес. За него знаем, че е фермер с дългогодишен опит и име в региона. Какво научихте от него?

Той е причината да се занимавам с животновъдство и му благодаря, че ми е предал любовта към животните и ме е научил как да ги отглеждам. Ние с брат ми се надяваме да вървим по неговите стъпки и след няколко години да изградим модерна и технически обезпечена ферма.

Благодаря Ви, че бяхте любезен да ни разкажете за Вас и Вашата ферма! Желаем Ви много успехи, с които скоро да ни се похвалите!

За мен беше удоволствие и ще ви очакваме отново!