ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Днес продължаваме с полезните съвети на д-р Красимир Колев. Темата е изключително практична и важна, и се надяваме да Ви е от полза. Отнася се до техниките за изкуствено осеменяване и често допусканите грешки.

Да ви припомним – д-р Красимир Колев е ветеринарен специалист с дългогодишен опит, който от над десетилетие успешно представлява фармацевтичната компания “Сева Анимал Хелт”. Преминал е редица международни квалификационни курсове за хормоналните терапии и други болести по преживните животни в страни с развито животновъдство като Франция, Испания, Италия, Германия и Румъния.

– Здравейте, д-р Колев. Благодарим, че отново отделихте време за НАРМС.

– Здравейте, за мен е удоволствие и съм на разположение за всеки от членовете на асоциацията!

– Днес темата е правилната техника за изкуствено осеменяване. Подценява ли се тя и къде най-често грешим?

– За съжаление да! Слабите репродуктивни резултати, ниската заплодяемост в нашата страна, често се дължат на използването именно на неправилни практики за изкуствено осеменяване.

Правилната техника за изкуствено осеменяване е част от задължителното обучение, през което осеменителите преминават преди да започнат да практикуват. За съжаление обаче с времето често се развиват вредни навици и практики, които се превръщат в основна причина за ниската заплодяемост. Причините се търсят във всичко друго – качеството на семенния материал, здравословното състояние на животните, условията на отглеждане, но е и в онези дребни, но изключително важни условия, които при неспазване водят до ниска заплодяемост, здравословни проблеми и икономическа неефективност на фермата.

Днес ще акцентираме върху правилните практики, с което се надяваме да подпомогнем свеждането на често допусканите грешки до минимум.

– Никога не повдигайте канистъра с пайетите над замръзналата линия в шийката на канистъра. Над тази линия температурата е опасна за съществуването на спермата. Колкото по-често повдигаме канистъра над тази линия, толкова повече ще намалява заплодяемостта на семенния материал във Вашия контейнер с времето. Това е една от причините, поради които със собственото си поведение и неправилно боравене със спермата влошавате репродуктивните резултати на стадото си.

– При приготвяне на пистолета за изкуствено осеменяване, пайетата се взема бързо от канистъра с пинсета, а не с върха на пръстите; Работите ли с върха на пръстите със сигурност вдигате чашката със сперма над забранената замръзнала линия и това влошава репродуктивните качества на спермата.

– За максимална заплодяемост е силно препоръчително размразяването на единични пайети. Ако размразявате повече от една пайета, внимавайте те да не се слепят заедно, защото това се отразява на правилното размразяване. В такива случаи те трябва да се употребят абсолютно задължително в рамките на 15 минути от началото на размразяването.

– След изваждане на пайетата от танка задължително я разтръскайте енергично, за да отстраните всяка капка от течен азот попаднала върху нея. По този начин памучната запушалка на единия край няма да се пръсне при поставяне във водна баня.

– Най-добре при осеменяване на повече животни, особено ако са синхронизирани, един човек да осеменява, а друг да размразява и подготвя пайетите. Целта е размразените сламки със сперма да се приложат по-бързо, което ще увеличи и шансовете за успешно заплождане.

– При размразяване задължително използвайте термос и термометър. Никога не си позволявайте да определяте температурата на размразяване с пръст на ръката. Температурата на размразяване на спермата трябва да е 35° за 45 секунди. Най-добре използвайте автоматични бани за размразяване, които елиминират човешкия фактор и правят процедурата по-бърза и ефективна.

Наблюдението ми е, че във ферми, в които се използва автоматична баня за размразяване, заплодяемостта се увеличава с няколко процента – това е доказателство, че преди това човешкият фактор е оказвал негативно влияние, поради неправилна техника за размразяване. Честно размразяването се прави „на око“ при постоянно променяща се температура, което може да унищожи и най-качествения семенен материал. Огромното предимство на автоматичните бани за размразяване е именно поддържането на постоянна температура, което осигурява на осеменителя повече време за правилно извършване на манипулация.

– След като сламката се размрази задължително я подсушете с чиста салфетка;

– При студено време задължително затоплете пистолета чрез триене между дланите на ръцете;

– Поставете сламката с памучната запушалка с пистолета при изтеглено бутало, след което срежете запечатания край на сламката. Най-добре е да използвате резачка, която осигурява разрез с ъгъл от 90°, т.е. прав ъгъл.

Това е много важно, защото ако при размразяването има лек наклон, то при апликирането на спермата има риск да изтече между сламката и пластмасовата пипета и да не попадне в половите органи на кравата.

Трябва да имате предвид, че големите пайети от 0,5 куб.см съдържат около 10 капки разредена сперма, така че всяка изгубена капка е 10 % от общия брой на всички сперматозоиди в сламката, затова това не бива да се допуска. Всяка капка трябва да попадне на мястото си ако желаете оптимални резултати. За сравнение малките пайети от 0,25 куб.см имат само 5 капки.

Всяка капка означава заплодяемост! Запомнете това и се стремете да манипулирате фино и без излишни загуби.

– Поставете пластмасовата пипета върху пистолета и я затегнете. Така приготвен пистолетът за изкуствено осеменяване се поставя в джоба на Вашето специално облекло или в ризата Ви поддържане на температура.

– През лятото в никакъв случай не излагайте подготвения пистолет на пряка слънчева светлина или върху топла повърхност, защото това буквално убива сперматозоидите.

– Изключително важно е за повишаване на заплодяемостта да апликираме спермата точно в тялото на матката. То е с размери около 2,5 см дълго и почти толкова в диаметър, и се намира непосредствено преди цервикса.

Често срещана грешка е да се впръсква спермата няколко сантиметра напред, т.е. в левия или десния рог.

За да сте сигурни, че пистолетът е на правилното място, трябва с върха на пръста да усетите върха на пистолета непосредствено пред цервикса. След това отстранявате пръста и внимателно и бавно за около 5 секунди впръсквате спермата.

При едно изследване на терен между техник осеменители с опит се доказа, че само 30% от тях поставят върха на пистолета на правилното място, както вече описахме. От това следва, че самообучението и стремежа да впръскаме спермата на място е от първостепенна важност за добра заплодяемост. В противен случай просто ще унищожаваме качествен семенен материал и ще търсим причините за слабите резултати във всичко друго, но не и в себе си.

Нека си сверим часовниците и да видим каква е целта ни за постигната заплодяемост при кравите и юниците, към която трябва да се стремим:

– при юниците, осеменени за първи път заплодяемостта трябва да е около 55% или повече при по-малко от 1,8 дози сперма за една бременност.

– при лактиращите крави около 40% при по-малко от 2,5 дози сперма за една бременност.

За да повишите заплодяемостта на стадото, си поставяйте предизвикателства като цел, които обаче са реалистични и по-добри от сегашните Ви резултати. Записвайте си постигнатото, за да може да сравните резултатите и внимателно следете как размразявате спермата и на правилното място ли я поставяте. Правилното осеменяване е в основата на икономическата ефективност – не съсипвайте семенния материал и не губете продуктивното време на животните!

Благодарим на д-р Колев за полезните съвети и Ви напомняме, че за повече информация можете да се свържете с него на телефон: 0884 541 787