ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

Днес пътуваме към Югозападна България и крайната ни цел е град Банско. Курортът, добил международна популярност със своите модерни ски съоръжения, спа центрове и активен нощен живот е любима дестинация за спорт, развлечения и релакс за български и чуждестранни туристи.

През последните години обаче Банско и регионът се превръщат в средище с развито чистопородно животновъдство. Стадата от овце и говеда се множат и все повече стават част от красивия ландшафт. 

Именно тук Йордан Еринин, днешният ни домакин, е изградил своята ферма, в която развъжда породите Симентал и Лимузин. Освен успешен животновъд той е собственик и управител на  няколко от най-посещаваните нощни заведения в Банско, занимава се със строителство и сега ще разберем как съчетава тези така различни дейности, какво го мотивира да създаде ферма и защо Симентал е любимата му порода.

 Здравейте, г-н Еринин. Благодарим Ви, че ни посрещнахте на това красиво място! Разкажете ни за себе си.

Казвам се Йордан Еринин и се занимавам с говедовъдство от над 10 години. Баща ми и дядо ми отглеждаха овце. На 35 години реших да последвам примера им, но се насочих към говедата. Това решение беше много правилно и днес фермата е любимото ми място и ми носи огромна радост и спокойствие!

Какви бяха първите Ви животни и как се насочихте към порода Симентал?

Започнах с животни, порода Херефорд, които отглеждах 3 години. Смених ги с порода Лимузин. Преди 5 години закупих първите си 10 юнички от порода Симентал от Австрия и после две поредни години купувах по още толкова пак от там. Бикът, който внесох също е австрийски. Направихме много внимателен подбор на животни с висока млечност и много добри показатели. Изключително съм доволен от избора на породата – Сименталите са прекрасни животни. Първо ме впечатлиха с външния си вид и след внимателно проучване бях категоричен, че това е породата, която искам да отглеждам. Средната млечна продуктивност на моите крави е 7500л.  Адаптираха се без никакъв проблем, а и региона, от който ги взехме е със същата надморска височина като Банско – 1000 метра. Изключително спокойни животни – млякото им е с много високи показатели. Това определено е любимата ми порода!

Къде реализирате млечната продукция? Срещате ли затруднения?

Не, никакви. Млякото ми е предпочитано от голяма част от хотелите. Също така „снабдявам“ и баба си, която прави от него най-хубавото домашно сирене кашкавал. Нейните продукти се търсят от цяла България като от кашкавала й сме изпращали дори и на един шейх в Дубай!

Каква технология на отглеждане сте избрали?

Свободно боксово с централен млекопровод. Имам над 1000 дка пасища около фермата. Храним ги със собствени фуражи.

Какво е най-важно да знае човек преди да се започне да се занимава с говедовъдство? Вие за какво не бяхте подготвен?

Аз не бях изненадан от нищо, но е много важно хората да са наясно колко сериозен и отговорен бизнес е този – за животните няма почивен ден и изискват постоянно внимание и грижа! Трябва много да се учи и да се работи!

Със собствени средства ли изградихте стопанството? Планирате ли някакви промени?

Фермата е изградена със собствени средства като Държавата ме подпомогна за закупуване на техника, за което съм много благодарен. Предстои да построим нова ферма за 100 дойни животни Симентал непосредствено до тази. Проектът е готов и сега изчакваме, ако има възможност да се възползваме от подпомагане по мярка 4.1. през месец март. Планирам да подобря и инфраструктурата до фермата и да асфалтирам съществуващия път.

Как се справяте с кризата с работната ръка?

Това е най-големият ни проблем и в момента водим преговори за наемане на работници от Молдова и Албания. Ако нямам проблем с работната ръка бих отглеждал и 1000 животни, но за съжаление хора няма и става все по-трудно!

Какво най-приоритетно трябва според Вас да се промени по отношение на говедовъдството в България?

Има много какво да се желае. Селекционните дейности трябва да се подпомагат много повече и да се разграничават животните с по-качествена продукция и фермерите, които полагат истински усилия да развиват успешни стопанства! Много е хубаво, че вече започнаха да вземат ДНК проби, защото чистопородните животни заслужават адекватно подпомагане,

Откога членувате в Асоциацията и получавате ли адекватно съдействие?

Вече пет години и получавам пълно съдействие. Селекционната дейност е много важна и в административен план помощта е много ценна. С всяко следващо поколение животните подобряват своите показатели и съм много доволен! Асоциацията много ни помага!

Обединени ли са фермерите в България? Един от нашите нови членове ни сподели, че е получил безценна помощ от теб при създаването на фермата си. На теб съдейства ли ти някой?

Не, фермерите в България са изключително разединени и това е огромен проблем. Аз гледам да помогна на всеки, с  каквото мога и смятам, че това трябва да правим всички – да работим заедно, да си помагаме и да вървим в една посока. Обиколих цяла Европа, за да се науча и да видя как се правят нещата. Много ми се иска и в България с колегите да си сътрудничим и да си отстояваме правата.

Чудесен призив и се надяваме повече хора да се вслушат в думите Ви! Благодарим Ви и успех!

Винаги сте добре дошли!