ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСЪБИТИЯинж. Мато Янич

На тазгодишното Национално животновъдно изложение край гр. Сливен, по покана на НАРМС, присъстваха гости от Австрия. Ето какво сподели пред нас единият от тях – инж. Мато Янич – експорт мениджър в „GeneticAustria GmbH.

 

Здравейте, г-н Янич, добре дошли в България! Моля представете се с няколко думи за нашата публика.

Здравейте и благодаря за любезната покана! За мен е наистина интересно да имам възможността да съм част от най-големия животновъден форум в България!

Казвам се Мато Янич и съм роден през март 1989 г. в Босна и Херцеговина. През 1992 г., когато започна войната в Босна, аз и моето семейство заминахме за Австрия. Установихме се на 50 км източно от Залцбург. Там завърших Селскостопанския колеж през 2008 г. От 2009 г. до 2017 г. работих като специалист по хранене на добитък, където натрупах много ценен опит. От началото на 2017 г. съм директор по продажбите в компанията Genetic Austria за отглеждане бици за разплод, производство на семенен материал и ембриони. Имам и свой добитък, и планирам да построя ферма в родината си.

 Разкажете ни за Genetic Austria.

Genetic Austria е филиал на четирите големи центъра за изкуствено осеменяване в Австрия. Това са „Oberösterreichische Besamungsstation“ (Център за изкуствено осеменяване на горна Австрия), „Genostar“ (Центрове за изкуствено осеменяване на Долна Австрия и Щирия) и „Besamungsanstalt Klessheim“ (Център за изкуствено осеменяване Klessheim, Залцбург). Ние изнасяме разплодни говеда, семенен материал и ембриони по целия свят.

 Какви са впечатленията Ви от фермите в България?

Фермите, които посетихме са нови и имат добър потенциал за производството на мляко. Работата трябва да се насочи към правилното хранене и управлението на стадата като цяло. Това е ключът към рентабилността в производството на мляко. Защото и най-добрата генетика е безсмислена, ако не храните и не се грижите правилно за животните, както и обратното – без качествен семенен материал и добро генетично планиране добрите грижи и условия на живот няма да дадат оптимален резултат.

Животните Симентал са идеални за България, тъй като са в състояние да произвеждат почти същото количество мляко като разпространените млечни породи, но то е с по-високо съдържание на протеини и мазнини. Средният период на стопанско използване при тях е по-дълъг от този при порода Холщайн, откъдето и разходите за ремонт на стадото не са толкова големи и фермерите могат да заделят за пазара повече юници за разплод. Младите животни имат висок среднодневен прираст, което носи на фермерите по-висок доход от месото. Симентал е една много добра порода за угояване.

 Какви са препоръките и съветите Ви към нашите фермери?

Непрекъснато да се образоват, особено за отглеждане на животните за разплод, за управление на стадото и правилното хранене. Ученето чрез практика също е много важно нещо при отглеждането на крави, а контролът и наблюдението са от първостепенно значение.

Образованието за отглеждане, управление и хранене са най-важните неща, но фермерите също трябва да знаят коя е най-подходящата порода за техните цели. Симентал винаги е добър избор!

 Какво е най-важното за една прохождаща ферма?

Говедата не са машини – имат  нужда от специална и компетентна грижа и не може само да се експлоатират без да се мисли в перспектива. Симентал е една от най-рентабилните породи стига да са осигурени нужните условия за живот. Младите животновъди трябва да имат силна любов към животните, железни нерви и желание да учат и могат повече!

 Кои са добрите практики, които трябва да „внесем“ в България от Австрия?

Първото, което трябва да внесете е ….повече сименталски животни, а относно практиките – тях трябва да видите на място в нашите ферми. Това ще е много полезно за младите фермери и специалисти у Вас!

 Какви са впечатленията Ви от изложението в Сливен?

Бях впечатлен от разнообразието от различни породи. Особено местните. Не очаквах, че тук имате толкова „собствени“ породи. В бъдеще ще ни е нужен щанд, където хората, които се интересуват от породата Симентал да се срещат с професионалисти, които да ги консултират за предимствата и да ги насочват как и къде могат да закупят първокачествени животни.

Как виждате сътрудничеството с Българската асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал?

В наше лице ще имате партньор, на когото можете да се доверите! Имаме желание да Ви съдействаме да осигурите на българските ферми най-добрите юници и да Ви съветваме във всяко отношение. Вече предвиждаме някои съвместни дейности и се надявам, че те скоро ще бъдат факт!

 Какво послание към нашата аудитория бихте отправили?

Посещението в България беше впечатляващо за мен и искам да благодаря на НАРМС за любезното гостоприемство! Пожелавам си здраво и успешно сътрудничество в бъдеще!