ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

 

Днес отново сме в Разложката котловина, разделяща красивите ни планини Рила, Пирин и Родопи. Тук, в покрайнините на град Разлог, Георги Чолев е изградил своята ферма и развъжда порода Симентал.

Докато го изчакваме да привърши с доенето в слънчевата съботна сутрин, използваме времето да направим снимки на живописната природа и тучните пасища на фона на величествиния Пирин.

Георги приключва, предлага ни любезно кафе и с усмивка ни разказва за своя път като животновъд.

Здравейте, г-н Чолев. Разкажете ни за себе си. Откога и как решихте да се занимавате с млечно говедовъдство?

Здравейте и добре дошли! Казвам се Георги Чолев и съм на 47 години от гр. Разлог. От 2006 г. имам ферма, която развивам в покрайнините на града. Преди това се занимавах с различни неща, основно в сферата на дървобработката. В моето семейство винаги е имало животни – дядо ми и прадядо ми са били животновъди. Тази тяхна любов към животните съм наследил и аз и беше въпрос на време да поема по този път.

С колко и какви животни започнахте в началото?

По онова време нямаше много избор и първите ми животни бяха кафяви и черно-шарени кръстоски, каквито основно имаше в региона. Започнах с 2, 3, 4 и после постепенно ги увеличавах. Днес имам над 60 животни и почти всички са чистопороден Симентал. Нямам вносни животни, всички са приплоди на моите собствени животни. Имам и няколко, които съм купил от ферми в Северна България. От 7-8 години осеменявам само изкуствено със сименталски семенен материал – откакто членувам в Асоциацията.

Как се насочихте към тази порода? Какво е характерно за нея?

Купувах животни от Северна България и там видях чист Симентал в 2-3 ферми. Още от пръв поглед много ми харесаха и реших – това ще е породата! Докато съм фермер винаги ще имам Симентал – спокойни животни с отлична продукция, а и нашият регион е много подходящ за отглеждането им. Още на първа лактация дават отлични резултати, здрави са и нямат проблем с отелванията. За качеството на млякото изобщо няма база за сравнение между първите животни, с които започнах и сегашното ми стадо. Препоръчвам на всеки колега, който тепърва ще прави избор на порода за стопанството си, да избере Симентал – няма как да съжалява впоследствие за решението си!

Когато човек полага нужните грижи за кравите, когато ги храни правилно и си влага сърцето в работата нещата се получават с търпение и много труд. Нямам почивен ден и работата ми е много, но определено си струва и съм доволен!

Как ги отглеждате, какво смятате за най-важното при храненето им?

Отглеждам ги оборно – пасищно. Ползвам собствени ливади, които поддържам постоянно, за да им осигуря пълноценна ежедневна дажба. Сеното и люцерната са мое собствено производство. Доим ги на централен млекопровод, но преди време всичко се правеше ръчно.

За мен най-важно на животните да се дава храна с доказан произход – работата по производството е много, но си струва. Дажбите трябва да са съобразени с възрастта и състоянието на всяка крава. Особено внимание и грижи трябва да се отделя за подрастващите.

Какво е имало на мястото на фермата преди да я купиш?

Стар двор на ТКЗС за отглеждане овце. Постепенно започнах да присъединявам съседните пасища. През годините пригодихме постройката, но все още има много какво да се желае.

Вие сте тръгнали от нулата и сте построил всичко сам без да разчитате на кредити или нечий финансов гръб. Как успяхте да направите това?

Много беше трудно, но не се оплаквам – казах, че си струва. Когато човек създава и оставя след себе си нещо, удовлетворението е най-голямо. Пак бих го направил ако трябва! Но, който се захваща с тая работа трябва да е наясно, че ще трябва изцяло да си промени живота и нагласата, и да е готов да даде 100% от себе си.

Получавате ли по-добра цена за млякото?

Да, има разлика, заради много по-високото качество от това на черно – шарените животни. Нямам никакви проблеми с мандрата – коректни са и си изпълняват навреме ангажиментите. В нашия регион условията са добри, но знам, че има колеги, при които изобщо не е така. В това отношение сме късметлии тук.

Правят ли Ви често проверки? Държавата помага ли ви?

Правят ни и това в реда на нещата. Когато човек си върши както трябва работата няма проблеми. Благодарен съм за субсидията – тя е голяма помощ за нас. Няма защо да се оплаквам от държавата – човек трябва да се справя независимо от обстоятелствата и да разчита основно на себе си. Ако търсим постоянно кой да ни е виновен и кого да обвиняваме винаги ще го намерим, но истината е, че всичко зависи основно от нас самите. Без усилия няма резултати!

Наскоро станахте баща за първи път. Честито и много здраве и късмет на малкия наследник от нас! Как успявате да съчетавате ежедневните грижи за фермата с тези за семейството?

Благодарение на моята страхотна жена! Тя се грижи за дома и семейството, и това ми дава огромно спокойствие. Много съм й благодарен, защото когато един мъж има сериозна и отговорна жена до себе може да постигне всичко. Тя ми помага също във фермата, като изцяло се е заела с архива за движението на животните. Спокойствието на дома е много важно!

Ако се върнете назад във времето би ли избрал същия път? Промениха ли се нещата от времето, когато започнахте с фермата?

Да, без съмнение бих избрал същия път. Наистина беше много трудно и преминах през много тежки моменти, но си струваше. Сега нещата са значително по-лесни – условията в държавата се промениха, вече ни субсидират, а и с годините се научих на много неща и това ми помага определено.

Единственото нещо, което не се промени е цената на млякото….. преди 12 години беше 60 стотинки и сега е пак е толкова, а стандарта и разходите междувременно се покачиха двойно и тройно. Това е една от причините на колегите да не им се занимава с млечно производство и все повече ферми да преминават към месодайно говедовъдство. Мандрите се разбират помежду си и налагат монопол. На нас производителите не ни остава никакъв избор.

Имате ли някакви препоръки към Асоциацията?

Не, никакви, защото през годините съм получавал винаги съдействие и помощ за всичко. Качеството на семенния материал показват резултатите при всяко следващо поколение. Много съм доволен!

Как се виждате след 5 години?

Надявам се само да сме живи и здрави, да работим, и да имам възможност да модернизирам малко фермата, за да е по-лесно за мен и най-вече по-комфортно за животните. Породата няма да сменям, а само ще увеличавам стадото.

Желаем Ви го от сърце. Най-вече здравето! Ще ви посетим отново и се надяваме следващия път да ни запознаете с наследника.

Разбира се! Много ми беше приятно. Здраве и късмет и за Вас и поздрави на всички колеги!