ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

Село Борима е едно от големите села в Община Троян, област Ловеч. Разположено е по северните склонове на Стара планина. Фермата на Осман Ибрямов е разположена в покрайнините на селото, в живописна гориста долина на Сухата река, приток на река Осъм. Отглеждат се около 200 животни от двете породи – Симентал и Монбелиард. От 2018 година преработката на добитото сурово мляко се извършва в собствена мандра, а продуктите са произведени по уникална технология, специално разработена да отговори на високите качествени характеристики на суровината. 

 

Провеждаме разговора с Осман  по време на Националното животновъдно изложение край гр. Сливен. Надяваме се, че през следващата година ще имаме възможност да го видим отново на форума, тогава като изложител, тъй като във фермата му се отглеждат първокласни животни, а млечните продукти, които произвежда са истински деликатес и си струва да бъдат опитани.

Здравейте, г-н Ибрямов, радваме се да Ви срещнем тук. Разкажете ни за себе си и как животновъдството стана неизменна част от живота Ви?

Казвам се Осман Ибрямов. Създадох фермата малко „на шега“, честно казано. Основният ми бизнес, който е значително по-лек за управление и развитие е дърводелска работилница за фасониран материал за строителството. Голяма част от продукцията е за експорт.

 

Това е изключително рязък обрат. Как дървообработката се съчетава с говедовъдството?

Любовта към животните и тяхното отглеждане съм наследил от родителите си. Повод за тази идея беше мой приятел, който закупуваше от мен стърготина, която се ползва за постеля на кравите. Разбрахме се вместо да ми плаща при всяка доставка да ми дава по едно животно. Така започна всичко, преди вече 9 години. В началото животните бяха от три породи Кафяво Американско, Симентал и Монбелиард. С времето реших да развъждам само Симентал и Монбелиард, като първите са 3/4 от цялото стадо.

Вие имате опит и с други породи. Какви, според Вас, са предимствата на животните Симентал и Монбелиард?

Нашият регион е много добър за отглеждане на тези породи. Те се развиват и адаптират лесно, а млякото им е с много по-високи качествени показатели от това на другите породи. Именно поради това решихме да създадем мини мандра, в която да преработваме млякото от нашите животни. В процеса на реализацията обаче проектът стана по-мащабен. Поканих много приятели и колеги в бранша да се кооперираме в обща мандра, но те не вярваха, че инвестицията ще е успешна. За моя радост, обаче, за момента нещата вървят много добре и търсенето е голямо, тъй като произвеждаме истински млечни продукти с доказан произход .

Вашите продукти са уникални по вкусови качества – ние лично сме имали възможност да се уверим в това. Знаем, че работите по технология, която с времето сте разработили заедно със специално наети специалисти. Колко време отне достигането на това това качество?

Около 2 години, през които различни специалисти в бранша посещаваха мандрата и ни съветваха. В момента при мен има специално обучени служители, които работят по тази технология, но най-важно е високото качество на млякото, хигиената и правилното отглеждане на животните! Много хора казваха, че няма да се получи, но когато се спазват технологията на отглеждане, хранене и преработката е правилна, резултатите са налице.

Къде могат да бъдат закупени вашите продукти?

Тъй като мандрата е изградена по Наредба 26 ние имаме право да продаваме само в нашия регион. Постепенно обаче все повече хора от страната идват да купуват директно от „Ибрямов“ ООД.

От колко време членувате в Асоциацията за Монбелиард и Симентал? Какъв е смисълът от такова сътрудничество?

Вече 9 години и съм много доволен, тъй като семенният материал е качествен, а от това не трябва да се спестява! Има много положителни страни на това сътрудничество и винаги съм получавал съдействие от Атанасов и служителите при възникнали проблеми.

А имате ли някаква препоръка към нас?

Ами може би единствено в контекста на настоящето животновъдно изложение бих желал догодина Асоциацията да ни съдейства да бъдем информирани навреме и да имаме възможност да се организираме и да участваме като изложители. Тази година всичко беше съобщено в последния момент. Със сигурност би било добре за популяризацията на продуктите,  ако присъстваме като изложители и имаме собствен щанд тук!

В тази връзка на това изложение, което се провежда за 15-ти път, виждате ли някакво развитие и повече смисъл от него?

Както казах има какво да желае по отношение на организацията.

Организаторите всъщност са държавните институции. Усещате ли Държавата като Ваш партньор през тези години?

Не, всичко се случва изключително трудно и бавно. Участието в програми е почти невъзможно. Рекламират се бъдещи мерки и проекти, и всички се подготвяме да участваме, а на практика се оказва, че средства няма. Поради задълбочаващата се криза с работната ръка, всички ферми се нуждаят от подобряване на технологичната база, но не получаваме никакво съдействие и всеки се оправя както може. Администрацията е много тежка – много институции, много подписи и документи. По-голямата част от държавните служители са некомпетентни  и  не им е мястото по тези институции. Постоянни проверки, заради които ние нямаме време да  обърнем внимание на животните си и производството.

Задружни ли са говедовъдите? Защитават ли заедно правата си или всеки само се оплаква без реални действия?

Тази гилдия е изключително разединена, а можем да бъдем много силни ако се положат малко усилия! Например зърнопроизводителите са изключително задружни! Явно нашите управници успешно ни разединяват, за да могат да ни управляват по-лесно и ние се поддаваме.

Въпреки всичко вие успешно развивате ферма и мандра. Все пак имахте ли възможност да се възползвате по някоя програма или всичко направихте само със собствени средства?

– За мое голямо учудване успях да се възползвам от средства по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Когато това се случи не можех да повярвам, че се намирам в България – беше голяма изненада! Вложихме средствата предимно с оптимизиране на технологичната база за отглеждане животните и за обработка на земята. Това наистина беше голяма помощ!

Вече 9 години сте в този бранш. Знаехте ли с какво се захващате в началото и оказа ли се правилно това решение?

Говедовъдството може да е много лесно в България, но защо!? като може да ни е трудно. Ако я няма тази излишна бюрокрация, за всички ще е много по-леко и бизнесът ще е много по-успешен. За решението изобщо не съжалявам – обичам животните и работата ми харесва много!

Каква технология на отглеждане сте избрали?

От самото начало ги отглеждаме свободно боксово. Доилната ни зала е полска и съм доволен. Регионът ни е много добър за тези породи. Единственият проблем, доколкото го имаме е с копитата.

Как се виждате след 5 години? Какво бихте желали да се промени?

Иска ми се бюрокрацията да намалее, а българските ферми да са високо технологични като тези на Запад. Да сме по-обединени и работата да върви. Винаги обяснявам на колегите, че ще бъде много по-добре ако сме заедно и си защитаваме правата, но хората са вече толкова лъгани, натоварени от проблеми и обезверени, че това много трудно ще се промени за съжаление.

Вие посещавате чуждестранни изложения и събития. Защо според Вас там нещата са различни?

Защото всички да обединени зад обща кауза и бизнес и най-важното – имат си държава зад гърба си!

Какво бихте казали на тези, които тепърва тръгват по Вашите стъпки?

Бих ги предупредил, че ще им бъде много трудно и ако нямат железни нерви и собствени средства за инвестиция изобщо да не се захващат!

Благодарим Ви! Бяхте много откровен и за нас беше удоволствие! Скоро ще Ви посетим в с. Борима!

За мен също беше много приятно и ще ви очаквам!