ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

 

Днес ще Ви разкажем за позицията на един чуждестранен специалист, посетил по покана на НАРМС тазгодишното животновъдно изложение в гр. Сливен и някои български ферми. За това какво той видя тук, какви са, според него, приоритетите и как най-резултатно да внесем западния опит у нас.

 

Д-р Мартин Майер е доказан специалист и независим партньор на две от най-важните и влиятелни организации за развъждане, пазар и износ на едър рогат добитък  – FIH и Genetic Austria.

 

Здравейте, д-р Майер, добре дошъл в България! Вие сте доказан специалист в областта на развъждането на порода Симентал и международната търговия с говеда.  Разкажете ни за себе си – с какво точно се занимавате и кои са организациите, които представлявате?

Здравейте! На първо място благодаря за любезната покана! За мен е изключително интересно да присъствам на най-големия животновъден форум в България и да посетя някои стопанства тук. Потенциалът е голям и има много възможности за развитие!

Аз съм независим съветник по развъждане и работя в тясно сътрудничество основно с две организации FIH и Genetic Austria.

FIH e организация за отглеждане и пазар на животни в Австрия, в която членуват около 3000 ферми с над 50 000 регистрирани крави. FIH притежава 50% от акциите на един от центровете за изкуствено осеменяване в Австрия и работи в тясно сътрудничество с германски AI-центрове.

Genetic Austria e международна търговска платформа за развъждане и износ на едър рогат добитък от FIH и всички австрийски развъдни асоциации и AI центрове. Създадени са над 50 различни търговски канала за износ на семенен материал и на едър рогат добитък в над 25 страни по света.

Вече посетихте някои български ферми. Какво Ви направи впечатление?

Посетихме 2 ферми с голям потенциал. Усилията са видими, но за да се развиват в правилната посока ще им е необходима помощ от специалисти, които да ги консултират в правилното хранене и постигането на оптимално добри условия за отглеждане на животните. Качеството на фуражите и компетентната грижа са от първостепенно значение и мисля, че би било добре, ако Асоциацията им помогне в това отношение със свой специалист, който би могъл да се обучи интензивно практически от опита в Австрия и да го принесе адекватно във фермите, членуващи в НАРМС.

Повишаването на компетентността на фермерите ще им гарантира с времето устойчиво присъствие на пазара, възможност за своевременно установяване и разрешаване на проблеми, спокойствие и време за изграждане на визия за развитие в бъдещето. Хората трябва да знаят, че само купуването на животни с добро родословие е недостатъчно, за да имат добра продукция. Развиването на потенциала на тези животни зависи единствено от правилното отглеждане и условията за живот. И най-добрата генетика и модерна техника не заместват правилното хранене и отглеждане! Трябва да се работи комплексно по всички фактори едновременно и фермерите да повишават своята компетентност постоянно, а не да експлоатират животните без да се грижат адекватно за тях.

Какво видяхте на изложението в Сливен? Различава ли се от вашите форуми?

Изложението беше силно фокусирано в овцете, козите, конете и не толкова към говедата. Един от фермерите, който представи порода Холщайн имаше много добри животни. Има много какво да се желае, за да може този форум да бъде максимално бизнес ориентиран и да е полезен за фермерите, асоциациите и търговците. Следващия път ще е хубаво да покажем юници, наскоро внесени от Австрия. Бихме могли да подготвим съвместно  информативни материали за посетителите, както и каталози за говеда и семенен материал.

Ще бъде много полезно ако има консултант по правилно хранене и отглеждане, с когото хората да могат да се посъветват.

Какви посоки на сътрудничество планирате да развиете с нашата асоциация?

На първо място това сътрудничество трябва добие популярна идентичност в България и да бъде разпознаваемо като ценен съветник и свързващо звено с австрийските организации за развъждане, ферми и центрове за семенен материал. Възможно е да създадем клуб на порода Симентал и да развием информативна електронна страница съвместно.

Смятам, че трябва да съдействаме максимално за обмяната на опит с австрийски ферми и заедно да организираме пътувания с тази цел, както и обучението на консултанти, които да бъдат компетентни съветници на фермите, които членуват в Асоциацията .

Ще бъде много полезно, например, едно двудневно пътуване в Австрия с посещение на изложение, подбрани ферми, консултация със специалисти – както за фермерите, така и за служителите на НАРМС. В Сърбия и Босна също може да се сподели ценен опит.

Мотивирахте ни в много насоки. Ще се възползваме от Вашите ценни съвети. Какво бихте казали на нашите фермери след като добихте представа за реалностите тук?

Имате огромен потенциал, който трябва да бъде развит! Вдигнете поглед „над оградата“, за да видите какво се случва в Австрия и другите държави, които много преди Вас са се сблъскали с Вашите настоящи проблеми. „Откраднете“ техния опит вместо тепърва да откривате вече откритото. Стъпете на тази основа, за да мислите в перспектива. Ограмотявайте се ежедневно и се грижете компетентно за животните си – те ще възвърнат многократно тези грижи. Не се фокусирайте твърде много и безразборно върху техническите инвестиции, а в тези, които са рентабилни за Вас. Извличайте най-ценното от чуждия опит, прилагайте го адекватно при Вашите условия и си подреждайте правилно приоритетите. Обърнете сериозно внимание на правилното хранене на животните си и бъдете компетентни!

Чудесен финал! Очакваме с нетърпение да Ви срещнем отново – може би тогава Вие ще бъдете домакин и ще ни покажете нещо интересно и полезно!

Вече имам няколко подобни идеи и е въпрос на време да ги реализираме заедно! Благодаря отново за поканата – беше много полезно и интересно за мен!