ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Днес в рубриката „Специалистите съветват‘ наш „домакин“ отново ще бъде д-р Красимир Бобов, който преди време ни даде полезна информация относно храненето на кравите в сухостойния период.

Повече информация за д-р Бобов и предишната тема можете да прочетете тук:

https://narms.bg/2777-2/

– Здравейте отново, д-р Бобов! Днес ще си поговорим за храненето на малките телета. Тази тема доскоро не беше сред приоритетите в българските стопанства и за животните се полагаха по-специални грижи едва след като започнат да дават млечна продукция. Защо според вас този период е решаващ за развитието на животните?

– Здравейте. Темата е изключително важна за максималното постигане на потенциала на подрастващите телета в перспектива. За съжаление тя е и силно подценявана, а именно грижите през ранната възраст определят впоследствие млечността, репродукцията и стопанското дълголетие на кравите.

Да започнем с бозайния период. За този период мога да кажа, че е основополагащ за телетата и стадото. Особено значение имат дейностите по интеграция на телето сред останалите животни.

Най-важният момент е непосредствено след отелването. Тогава е изключително важно да бъде създаден определен протокол, по който да се работи във всяко модерно стопанство с добър мениджмънт. Грешките в този момент могат да доведат до невъзможност за постигане на оптимална продуктивност в зряла възраст.

Да разгледаме коластрения период. На всеки жив организъм приплод на бозайник през първите часове и дни след раждане чрез коластрата се предава т.н. пасивен имунитет или по-конкретно  чрез имуноглобулините. Приемайки ги теленцето получава защита за първите няколко седмици от живота си преди да е в състояние да започне да изгражда собствени имуноглобулини или т.н. активен имунитет срещу всички патогени в околната среда.

По тази причина е изключително важно приемът на коластра да се случи според изискванията. Съвременната практика налага прием на минимум 3-4 литра коластра в първия час след раждането. В зависимост от големината на теленцето е възможно да се наложи да се дава допълнително коластра със сонда, специално предвидена за тази цел. Оптималното количество е 4 литра и не трябва да се надвишава особено при по-малките теленца, тъй като може да се предизвика разстройство.

В повечето ферми вече е прието да се дава допълнително коластра освен това, което телето избозае, за да се постигне необходимия препоръчителен прием. Минимумът е 3 литра.

През първите 6 до 12 часа този прием трябва да се повтори – от 3 – 4 литра, за да може в кръвта да постъпят максимално количество имуноглобулини. През тези часове, а първите 2 седмици от живота телетата са изключително податливи на инфекции и всякакви патогенни фактори и трябва много да се внимава. Именно адекватният прием на коластра ги предпазва в този момент.

Изключително важно е също да се провери и качеството на коластрата. То се проследява по 2 основни начина. Единият е чрез т.н. коластромер. На вид е подобен на спиртомер или термометър, но доста по-голям като размер. Скалата му е оцветена в червено, жълто и зелено. Целта е да се постигне зелената скала. Това означава, че коластрата е с високо качество.

Другият начин е чрез рефрактометър на Brix, при който се капват няколко капки от коластрата и по скалата на уреда минимумът на градусите по Brix трябва да е 22 – 23 градуса. Всичко, което е над това число е подходящо за изхранване.

Контролът на съдържанието на имуноглобулини в коластрата е изключително важен, тъй като ако тя е с ниско качество телето няма да получи необходимия за първите си часове и дни имунитет и съответно ще е податливо на всяка патогенна опасност в заобикалящата го среда, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми в краткосрочен и дългосрочен план.

Измерването на коластрата е ключово и при практика да се замразява коластра, която да се използва, когато коластрата на отелената крава или особено юница е с ниско качество. Аз препоръчвам тази практика, тъй като по този начин фермерите ще са подготвени винаги да осигурят на телетата необходимото количество имуноглобулини.

Както сами разбирате има смисъл да се замразява единствено коластра с високо качество.

Когато се дава на телетата размразена коластра е много важно размразяването да се случва при определена температура. Необходима е водна баня с температура около 50 – 55 градуса, но не повече, тъй като имуноглобулините са белтъчни молекули, а всяка белтъчна молекула бива разграждана при по-висока температура.

Хубаво е при настъпващо отелване по време на родилния процес да се извади някакво количество коластра (напр. поне 2 литра), която да бъде размразена навреме и използвана при нужда. В случай, че прясната коластра от родилката е с ниско качество размразете останалото необходимо количество за 24 часа. В случай, че коластрата от родилката е с високо качество, то тогава размразената вече коластра не замразявайте отново, а изхранете и нея.

В никакъв случай не подценявайте приема на коластрата и измерването на нейното качество. Това може да предопредели цялостното развитие и потенциал на телето!

Коластреният период продължава 3 дни като функционалният ефект на коластрата е най-силен през първите 24 часа. След това отворите на чревната лигавица, през които преминават големите молекули на имуноглобулините изчезват. Тоест само и единствено през тези броени часове на телето може по естествен начин да се даде силна имунна защита.

След коластреният период започва период на изхранване с майчино мляко или млекозаместител.

В модерното говедовъдство се е наложило изхранването с млекозаместител, тъй като то предпазва от потенциални здравословни проблеми, предавани от майката при хранене с цяло/майчино мляко.

По този начин се предотвратява преноса на инфекциозни заболявания от майката към телето. В ранна възраст такива заболявания се отразяват както на потенциала на отделните индивиди в по-зряла възраст, така и на здравия статус на цялото стадо.

Млекозаместителят  в тази насока е напълно безопасен за подрастващите без да ги лишава от необходимото за тяхното развитие.

Трябва да отворим една скоба – става въпрос само за млекозаместители, които са предназначени конкретно за изхранване непосредствено след коластрения период. Има млекозаместители, които са за изхранване в по-късен етап – месец и половина или два след раждане. Те не са подходящи за захранване веднага след коластрата.

Млекозаместителите за изхранване след коластрения период имат в състава си освен всичко друго и „майчино“ мляко. Така го наричаме, а всъщност е естествено сухо обезмаслено мляко. Съдържанието му в млекозаместителя трябва да бъде високо – поне 30-35%, а в най-качествените продукти достига до 50%.

Добрите продукти от тази категория имат и високо съдържание на мазнини, което е много важно през този период, поради необходимия висок енергиен прием. Поради енергийните нужди на малките теленца е много важно правилното изхранване.

Млекозаместителите биват три основни групи:

– нулеви млека – не съдържат сухо обезмаслено мляко и се произвеждат от суровини като суроватка на прах, суроватъчен пермеат, протеинови източници от растителен произход и т.н. – подходящи са за изхранване след 4-5 седмична възраст;

– млека, съдържащи „майчино“ мляко и съдържание на мазнини до около 20% – обикновено са подходящи за изхранване веднага след коластрения период;

– енергизирани млека – те са с високо съдържание на сухо обезмаслено мляко и мазнини около и над 25% – подходящи са за изхранване веднага след коластрения период.

Схемите за изхранване със сухи млека, които ние предлагаме са всъщност цялостна концепция за бозайния период.

Чрез нея се цели да се постигне т.н. метаболитно програмиране. Това означава да накараме организма да усвоява хранителните вещества оптимално, за по-бързо физическо и функционално израстване на телетата.

Схемата изисква хранене в определени часове, точни количества и подходящ стартерен комбиниран фураж. По този начин всички важни – продуктивни и репродуктивни органи се развиват правилно и впоследствие животните достигат своя оптимален потенциал. Храненето е интензивно и концентрирано и цели развиване на максималните генетични заложби на всеки индивид.

Няма да влизаме в детайли, тъй като ще приложим схема към, публикацията. Ако някой желае да се информира подробно може да се свърже с мен на посочените контакти.

Очаквайте продължение….

За контакт:

Д-р Красимир Бобов (PhD)

Управител на техническия отдел в Микса

Е: Krasimir.mirchev@master-feed.com

M: +359 887400567