ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИОТ ФЕРМИТЕ

Днес сме в Североизточна България, за да посетим Хамза Чакър, който е собственик на една от най-големите ферми, членуващи в Асоциацията. Стопанството се намира в село Севар,  община Кубрат.

Намираме г-н Чакър в офиса му в гр. Кубрат. Поради мащаба на бизнеса му, очакваме да се срещнем със сериозен и резервиран бизнесмен, който да ни отдели само няколко минути между важните си срещи. Оставаме обаче много приятно изненадани от усмихнатия мъж, който ни посреща гостоприемно и лично ни поднася кафе.

Господин Хамза Чакър е сред най-успешните земеделци и животновъди в региона и се ползва с изключително добро име сред колегите си. Убеждаваме се в това по време на непринудения разговор, в който с усмивка и много откровеност той отговаря на всеки наш въпрос.

Този разговор е доказателство, че истински успелите хора, които са постигнали всичко с много усилия и труд, остават земни и добронамерени без излишни условности.

– Здравейте, представете се с няколко думи за аудиторията.

– Здравейте, казвам се Хамза Чакър и съм на 55 г. Вече 29 години управлявам фермата в с. Севар. Паралелно се занимавам и със земеделие. Потомствен животновъд съм и съм наследил любовта към животните от семейството си.

– Какво имаше на мястото на сегашната ферма, когато започвахте?

– Това бяха стари овчарници. Постепенно, в продължение на вече четвърт век, ги преустроихме и развихме. В момента има около 15 обора. А започнах с 15 юнички, които ми бяха подарък от Георги Гергов. Този подарък всъщност определи пътя ми като говедовъд. Казвал съм го и на него.

– А днес, 29 години по-късно, колко и какви животни имате в стопанството?

– Понастоящем са около 3000 – дойни крави и животни за угояване. Монбелиардите са 120 крави и около 200 юници и женски за разплод.

Причините да отглеждам Монбелиарди са много. На първо място е тяхното стопанско дълголетие, имат идентични показатели с черно-шарените крави по количество мляко, но с високи масленост и протеин. При нас маслеността е важна, тъй като се заплаща допълнително от преработвателите. Работим с 2 различни мандри, на които доставяме суровото мляко със собствен транспорт. Имаме коректни взаимоотношения и заплащането е добро, тъй като увеличението, поради високото съдържание на мастни вещества е около 10%.

– Може ли да се направи съпоставка между Монбелиард и черно-шарените животни?

– Няма база за сравнение. Мобелиардите както казах са изключително дълголетни. Имаме животни, които са достигат 8 – 9 лактации. Качеството на продукцията е много високо.

Угояването на животните от породата също е много рентабилно. Средната печалба от едно угоено мъжко теле Монбелиард е два пъти по-висока от тази на черно-шарените.

– Кога закупихте първите Монбелиарди и кога започнахте да ги осменявате изкуствено?

– Повече от десет години отглеждам животни от породата, а в нашето стопанство се осеменява изцяло изкуствено.

– Средната лактация на стадото Монбелиард във фермата Ви е над 8 тона. Как се променяше тя през годините? Можете ли да сравните сегашното стадо с първите закупени животни? Доведе ли растежа до репродуктивни проблеми?

– Промените са изцяло в положителен аспект. Успяхме значително да увеличим продукцията по количество и масленост, като запазихме   всички добри характеристики на породата като темперамент, структура и дълголетие. За щастие нямаме проблеми с репродукцията. При Монбелиард имаме по-висока заплодяемост в сравнение с черно-шарените животни.

– Вие осеменявате част от черно-шарените животни със семенен материал от Монбелиард. Кога започна тази практика и какви са резултатите?

– Преди 12-13 години. Резултатите са впечатляващи. Повишихме времето на използването им и намалихме отпада. Стопанското дълголетие се увеличи с лактация и половина до две.  В същото време количеството на продукцията се запази.

– Вие сте един от фермерите с дългогодишен опит в бранша. Какво е най-важното условие за успех в този бизнес?

– Любовта към животните разбира се. Липсва ли тя успехът е малко вероятен. Важно е човек да се учи от грешките си. В началото и аз съм правил много, но това не е причина да се откаже човек, а напротив. Грешките трябва да служат за поука и мотивация за по-високи резултати.

– Успяхте ли да се възползвате от подпомагане от държавата през годините?

– В началото реализирахме 4 проекта по програма Сапард, което беше голям тласък за нас. Впоследствие също сме се реализирали проекти по мерки 121 и 4.1. В това отношение сме се старали оптимално да се възползваме от целевото подпомагане, за да развиваме и оптимизираме условията на работа.

– Казахте, че паралелно се занимавате и със земеделие. Как  съчетавате два бизнеса, изискващи толкова внимание?

– За мен земеделието и животновъдството са като двете ръце – лява и дясна. Всяка върши своята работа и не че не могат една без друга, но резултатът е съвсем различен. Те взаимно се допълват и дават независимост.

– Казахте, че максимално сте оптимизирали стопанството, а как успявате да се справите с намирането на работна ръка?

– 36 000 дка обработваема земя и 3000 животни общо поголовие ги обслужваме общо 75 човека – администрация, работници и строителна бригада.

– Това е сериозен екип! За да го менажирате сигурно никога не си почивате!

– Напротив! Редовно си почивам! Дори всеки ден си имам следобедна почивка! Всичко е въпрос на добра организация!

– Кое е по-рентабилно – животновъдство или растениевъдство?

– Растениевъдството за съжаление. Не говоря за субсидии, да е ясно! Според мен субсидиите трябва да се спрат изцяло и подпомагането  да е само обвързано – за произведена и предадена продукция! В противен случай се симулира дейност, за да се получи субсидия и се ощетяват реално работещите. В момента това се случва със субсидията на глава животно – задържаме животни, за да получим 200-300 лв повече. Това не е ефективно. Единствената смислена система за подпомагане е обвързаната с продукция.

– Няма ли вариант, във който успешните бизнесмени като Вас да се обединят и да участват повече в решенията, които касаят бранша?

– Всичко е популизъм! Преди избори всички партии се насочват към дребните производители и им обещават какво ли не, защото те са повече като гласоподаватели. Според мен дребните трябва да се подпомагат повече от едрите – затова са едри. Развиващият се бизнес трябва да е приоритет.

– А Вие как станахте едър бизнесмен – благодарение или въпреки държавата?

– Затова че сме реализирали поне 5 проекта и вече над 10 години получаваме субсидии, не е редно да се оплакваме. Това са общо над 20 милиона и всички са видими – инвестирани са по предназначение!

Не са по хотели, коли, къщи или курорти, както има много подобни примери. Всичко е инвестирано в дейността, която е била обект на подпомагане. И 50 милиона да са, пак ще ги инвестирам в бизнеса! При нас няма нито един грам продукция, която да напуска стопанството без документ и така ще бъде винаги. Ако искаме промяна, трябва ние самите да спазваме правилата!

– Ще Ви посетим отново, за да поговорим за угоителното стопанство, тъй  като това е тема, която не сме засягали до този момент.

– Заповядайте, но нека да натрупам повечко опит. Сега сме още нови и в процес на развитие. Между млечното и месодайното говедовъдство приликите са много малко и изискват съвсем различни грижи и инвестиции.

– Благодарим Ви за топлото посрещане и отделеното време!

– За мен беше много приятно и ще ви очаквам отново!