ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Изминаха 18 години, откакто първото животно от порода Монбелиард стъпи в България. През всичките тези години порода Монбелиард трайно намери своето място сред породите, отглеждани у нас.

Породата става все по-атрактивна за фермерите, които искат да произвеждат качествено мляко, а млекопреработвателите, които не заливат търговската мрежа с имитиращи продукти, с голям приоритет изкупуват млякото от такива стада.

За НАРМС е особена гордост, че именно нашата Асоциация е причината Монбелиард да бъде все по-популярна в страната, но зад това развитие стоят не само нашите усилия, а сътрудничеството с един от най-големите и успешни кооперативи във Франция – Coopex Montbeliarde. Именно благодарение на техния професионализъм през годините НАРМС снабдява своите членове с висококачествен семенен материал и ежегодно поне няколко ферми стават горди собственици на внесени от Франция чисотопородни юници от тази порода.

През месец юни имахме удоволствието да посрещнем двама от регионалните мениджъри на Coopex, които посетиха няколко стопанства у нас, отглеждащи Монбелиард и днес ще Ви запознаем с тях и техните впечатления от България.

Здравейте и добре дошли в България! Представете се с няколко думи, като, разбира се, ще започнем от дамата.

ЕММА: – Здравейте, казвам се Емма Шане, на 23 години съм и работя в Coopex Montbeliarde от месец август 2022 г. Имам удоволствието за пръв път да посетя България в качеството си на заместник на Жан Пол Брюн, който до този момент заемаше позицията Експорт Мениджър за немския и турския пазар, както и за района на Балканите.

Образованието ми е инженерно и е в сферата на земеделието и животновъдството. Преди да започна работа в Coopex работих в организация за контрол на доенето и млечната продуктивност.

По време на обучението ми участвах в различни стажантски програми – по-специално в една млечна ферма в Квебек, Канада и в Австралия в едно месодайно стопанство.

– Вие сте много млада дама. Защо решихте да се нагърбите с подобна отговорност? Не е много лесно за жените да се докажат в този „мъжки“ бранш.

ЕММА: – В действителност бях много добре приета и на тази, и на предходната ми позиция. В началото също имах своите притеснения, но се оказа, че ако отстоявам авторитета си като реално намирам решение за всеки проблем, уважението на колегите, партньорите и клиентите неминуемо идва.

Избрах тази сфера още като дете, тъй като идвам от регион във Франция, където земеделието и животновъдството са изключително добре развити и се ползват с уважението на обществеността. Израснала съм покрай много говедовъдни ферми и общуването с животните винаги е било удоволствие за мен.

– Уважаеми Жан Пол, изключително удоволствие за екипа на НАРМС е, че сте избрали България за своя спирка в обиколката си с тази така амбицирана млада дама! Вече 15 години Вие помагате на Асоциацията за развъждане на Монбелиард и Симентал в България при внос на бременни юници и семенен материал от Франция и ни съдействате при всеки възникнал проблем. Разкажете ни накратко за себе си и за Вашата работа в Coopex?

ЖАН ПОЛ: – Здравейте. Казвам се Жан Пол Брюн и съм на 63 г. Работя в Coopex Montbelirde от 1981 г. Преди години участвах в селекционната програма на Umotest,  а след това поех позицията на Регионален Експорт мениджър за множество държави. От 1-ви Май тази години се пенсионирах и в момента имам удоволствието да съдействам на Емма да се запознае с региона и дългогодишните ни партньори.

За мен е наистина много радостно, че имам възможност за последен път да посетя България в това си качество, тъй като през годините действително успяхме да създадем страхотни професионални взаимоотношения и днес с радост мога да нарека Вашия председател г-н Атанасов свой приятел.

– Едва ли има някой друг, който би могъл по-добре да представи на нашата аудитория институцията Coopex Montbeliarde, затова ще Ви помоля да ни разкажете за нея с няколко думи.

ЖАН ПОЛ: – Coopex  е кооператив, който е разделен на две части. Първата се занимава с програмата за селекция на Umotest, тестира и селектира бици от порода Монбелиард, чийто семенен материал впоследствие достига до фермите в България и по цял свят. Реализирали сме над 1 милион дози семенен материал в различни държави и определено сме лидер по отношение на селекцията на тази порода.

Втората част на кооператива се занимава с износа на живи животни за разплод – юници, крави, подрастващи и бици на всички континенти.

– Какво се случи за тези 40 години, в които сте част от този пазар?

ЖАН ПОЛ: – Много и различни промени настъпиха. Броят на фермите постоянно намалява, но пък се увеличава размерът им. В момента има много повече големи индустриални стопанства за сметка на малките семейни ферми, които преди години бяха традиционни.

Една от много положителните промени, които настъпиха беше образоването на фермерите във всички региони и във всяка насока – техника, модернизация, отглеждане и селекция. Вече всички изискват повече от себе си и с радост през това посещение в България видях, че и тук са настъпили много и положителни промени!

От времето на първото ми посещение в България през 2007 г. еволюцията е осезаема! Някога всичко се случваше с наличното и фермите оцеляваха с минимума, но днес вече има визия, селекция, модерни технологии. Изключително съм доволен как са се развили фермите, развъждащи животни от порода Монбелиард в страната Ви през годините!

– А как се разви сътрудничеството с НАРМС през годините?

ЖАН ПОЛ: – Работим заедно вече над 15 години и мога спокойно да кажа, че с всяка следваща година НАРМС трайно налага все повече порода Монбелиард в България и успява да популяризира всички модерни практики по отношение на отглеждането и селекцията.

Ежегодно осъществяваме съвместно по няколко вноса на чистопородни юници, които успешно се адаптират към регионалните условия и снабдяваме фермите със семенен материал от бици, които са сред най-предпочитаните в нашата селекция.

Смятам, че през тези години НАРМС свърши страхотна работа и днес много български фермери съвсем информирано се насочват към порода Монбелиард.

– Водим този разговор след като вчера и днес Вие посетихте няколко стопанства в България, където имахте възможност подробно да се запознаете с условията и практиките у нас. Какво видяхте?

ЖАН ПОЛ: – Да, видяхме четири ферми, които значително се различаваха помежду си по технологията на отглеждане, която са избрали. Общото беше, че във всяка от тях целта е производството на максимално количество мляко.

Във фермата в Осоица бях особено впечатлен, тъй като това е био стопанство на международно ниво. Там всичко е по западен модел и още на пръв поглед си личи, че има правила и визия за развитие. Тази ферма разполага с първокласен ветеринарен специалист и далновиден собственик с опит в бизнеса.

В две от фермите животните се отглеждаха с използване на отличните природни дадености и наличието в близост до тях на прекрасни ливади. Във фермата в Земен собственикът е успял да затвори цикъла на производство и на практика се е убедил в отличните качествени характеристики на суровото мляко от порода Монбелиард.

Наистина беше удоволствие за мен навсякъде да видя хубави и добре отглеждани животни. Впечатленията ми са изключително добри и определено смятам, че се върви в правилна посока.

ЕММА: – Аз също съм много удовлетворена от това, което видях и се мотивирах за различни бъдещи инициативи въз основа на добрата база, която тези фермери за положили.

Видях хора, които определено искат да се развиват и са успели в много отношения, независимо икономическите или други трудности на регионално ниво.

Смятам, че е необходимо съвсем малко, за да достигнат западното ниво и се надявам да успея да съдействам затова занапред!

– Благодарим Ви, че бяхте наши гости и отделихте от времето си, за да разкажем за нашето сътрудничество и се надяваме, че във времето то само ще се подобрява и ще носи ползи на българските животновъди!

Жан Пол, от името на екипа на НАРМС бихме желали да Ви благодарим за годините на съвместна работа, както и за Вашия професионализъм и адекватност при разрешаването на всеки проблем! Желаем Ви да се наслаждавате пълноценно на заслужената почивка и да сте здрав!

Емма, радваме се, че ще имаме възможност да се заразим от Вашия младежки ентусиазъм и си пожелаваме много съвместни успехи и поводи да ни посещавате отново! Успех в това ново предизвикателство!

ЖАН ПОЛ: – Благодаря Ви! С носталгия си тръгвам от тук и мога да кажа, че работата ми с НАРМС ми носи само положителни спомени! Бъдете здрави и успешни!

ЕММА: – Нямам търпение да обсъдим и осъществим много полезни идеи, които ми хрумнаха, докато бях тук! Ще положа всички усилия да бъда за Вас поне толкова полезна, колкото е бил Жан Пол през годините! До нови срещи!