ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Непосредствено след ранната диагностика за бременност всяка ферма трябва да има план за заплождане на небременните крави, за да запази своята икономическа ефективност. Отлагането и взимането на закъснели мерки може да доведе до трайна незплодяемост на животните и много излишни разходи.

Как да действаме при отрицателен тест за бременност?

Синхронизацията остава най-сигурният и ефективен начин да дадем нов шанс на кравата да забременее и да повлияем благоприятно на общото й състояние и успешната репродукция. Огромното предимство на схемите за синхронизация е планирането в точен ден и час на изкуственото осеменяване дори и при липса на външни признаци на еструс (разгонване).

Ключов за успешната репродукция е фокусът върху ранната диагностика, анализ и синхронизация или ресинхронизация (повторно осеменяване) на небременните.

Колкото по-рано се извърши теста за бременност (преглед с видеозон), толкова по-малко ще бъдат загубите за стопанството. Препоръчително е теста да се извърши около 32-ия ден след изкуственото осеменяване.

За малките стопанства препоръчвам късите, но ефективни схеми, тъй като те са лесни за изпълнение и не изискват сложно планиране. За сметка на това те дават благоприятни резултати без да се превръщат в непосилен разход.

Трябва да се стремим да осеменим чрез синхронизация максимално голям брой небременни крави в стопанството, което предполага да се направи ранна обща диагностика за бременност, а не да се действа „на парче“. По-големият обхват на животни в стопанството оптимизира процесите и позволява с една схема да се направи планиране на голяма част от стадото, което до голяма степен облекчава човешките усилия в последствие.

Всички диагностицирани небременни крави се осеменяват в определен ден и част и приемат предварително по едно и също време съответните медикаменти. Късите схеми са лесни за изпълнение и няма нужда от квалифициран контрол.

Този подход е ефективен и дърпа като „локомотив“ репродукцията и икономиката във всяко стопанство.

Каква схема на синхронизация да изберем при отрицателна диагноза за бременност?

Както вече споменах за предпочитане са късите и ефективни схеми. Вече разгледахме подробно приложението на спиралите ПРИД Делта, които позволяват при оптимално приложение на 10-тия ден всички небременни крави да бъдат успешно заплодени.

Само да припомним – спиралите ПРИД Делта, освен че имат благоприятно влияние върху кисти и други репродуктивни проблеми, могат да се прилагат във всеки стадий на репродуктивния цикъл – т.е. ефективността на метода не зависи от фазата на половия цикъл.

За сравнение при другите схеми на синхронизация тази фаза е от основно значение при стартиране на процеса на синхронизация и е по-трудно да се покрие по-голям брой небременни животни.

Днес ще Ви представя проста и къса схема за пресинхронизация с  висока ефективност. В основата й е инжектирането с Овалерин, чиято основна активна съставка е gonadorelin и Ензапрост с активна съставка dinoprost.

Пресинхронизация за подобряване на т. нар. Овсинх синхронизация:

 

Оварелин 2мл                          Оварелин 2мл                                    Ензапрост 5мл      Ензапрост 5мл       Оварелин2мл                                Осеменяване


Понеделник 8-9ч.                        Понеделник 8-9ч.                               Понеделник 8-9ч. Вторник                 Сряда 16-17ч.                             Четвъртък 8-9ч.

Ден 0                 7дни                                                   7 дни                                               56ч.           16ч.

 

Общата продължителност на схемата е 17 дни – т.е. от стартирането до изкуственото осеменяване минават 17 дни. Целта й е с инжектиране на Оварелин 7 дни преди стартиране на същинската схема за синхронизация да увеличим заплодяемостта с около 10%, което е много добър резултат.

Във ферми с по-разпространени маточни инфекции може да се използва пресинхронизация с Ензапрост, който се инжектира 12 дни преди първото приемане на Оварелин т.е. при зададения горе график в сряда в 8-9ч. точно 12 дни преди първия Оварелин.

В заключение държа да отбележа отново икономическото и репродуктивно значение на ранната диагностика на небременните крави и тясното сътрудничество с ветеринарния доктор, който се грижи за стопанството. Всяка пропусната минута е равна на загуби – финансови, здравословни и репродуктивни.

Стремете се към прости и ефективни решения и винаги залагайте на прецизната своевременна диагностика!

Благодарим на д-р Колев за полезните съвети и Ви напомняме, че за повече информация можете да се свържете с него на телефон: 0884 541 787