ВОДЕЩА НОВИНАНОВИНИСЪБИТИЯНационалното животновъдно изложение край Сливен

Разказ на един обикновен очевидец

За пореден 15-ти път, на 11 и 12 октомври 2019 г. се проведе най-голямото събитие за животновъдството в България, а именно Националното животновъдно изложение край гр. Сливен.

Предварително обявената програма беше осъществена и посетителите имаха възможност да се насладят както на забавления за малки и големи, така и на високопоствените гости в унисон с надслова на тазгодишното мероприятие, а именно „Среща на елита“.

През първия ден от изложението имаше демонстрация на кучета, посещение на изложбения център от ученици, а експерти от ИАСРЖ извършиха оглед на представените животни и определиха победителите по породи.

На следващия ден – събота, с час закъснение министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри официално събитието с оптимистични послания, отчет за добре свършената работа и подробно разказа кога ще започнат плащанията на субсидии по различните схеми. Крайните срокове за изплащането им не бяха споменати.

Конната полиция направи зрелищна синхронна демонстрация, която зарадва зрителите. Водещ беше Руслан Мъйнов, който разведряваше гостите между официалните речи на високите гости и с когото нетърпеливо чакаха да се снимат многобройните му почитатели. Последваха демонстрации на животни и  фолклорни изпълнения. Извърши се награждаване на победителите в конкурс за рисунка, конкурс за майстор-месар и др.

Всички изброени развлечения и атракции, обаче, бледнееха пред присъствието на Министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, което впоследствие беше и най-коментираната от родните журналисти новина във връзка с Животновъдното изложение. За съжаление г-н Борисов не държа реч, която всички очакваха с нетърпение, но пък даде поредица от интервюта и разказа кои са темите, от които най-силно са се вълнували хората:

„Освен развитието на животновъдството, хората се интересуваха и от мерките, които предприемаме, за да ограничим евентуалния миграционен натиск. Към днешна дата потвърждавам, че с президента Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението и турските власти стриктно я спазват. Имаме нулев миграционен натиск. Дипломацията, споразумението и добросъседските отношения с Турция са най-важни“, заяви премиерът според NOVINI.BG (https://novini.bg/bylgariya/politika/562349 )

По този начин събитието придоби не само браншови, но и геополитически характер, което допълнително доказа смисъла от провеждане на подобни мероприятия!

Приветстваме решението на организаторите да продължат да съобразяват датата на провеждане на изложението с важните събития от българския политически календар – миналата година то беше през май, заради Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, а тази година непосредствено преди предстоящите местни избори! Това показва позиция и допълнително акцентира вниманието на обществото към приоритетните социални и политически теми!

Освен на внушителнителния животновъден пазар, който предоставяше възможност за закупуване както на канарчета, така и на овчарски кучета, посетителите имаха възможност да видят изложени над 600 животни от различни породи като най-многочислено се представиха овцевъдите и козевъдите с 430 животни от 39 породи. Говедовъдите се отчетоха с 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи.

Сред изложителите бяха и двама от членовете на Националната Асоциация за Монбелиард и Симентал, които показаха първокласни екземпляри на породите Симентал – от фермата на Джавит Бейтула в с. Карапелит и Монбелиард – от фермата на д-р Исмет Шабанов в гр. Омуртаг.

Националното животновъдно изложение край Сливен

На форума присъстваха, по покана на НАРМС, гости от Австрия – г-н Мато Янич – експорт мениджър в „AustriaGenetik“ и д-р Мартин Майер – представител на развъдчиците на Симентал. За тях мероприятието беше особено интересно, тъй като в западните държави подобни събития, освен че представят на посетителите достиженията, имат силно практическа насоченост и целят обмяна на ценен опит в сектора между фермери, специалисти и търговски фирми, предлагащи на пазара новости, полезни за бранша. Концепцията на българското изложение беше съвсем различна – съчетание от развлекателна програма, елитно присъствие и фермерски пазар. Надяваме се, че нашите гости ще вземат пример и ще внесат нотка български опит при организацията на следващия си международен форум!

Решихме да направим една обиколка, за да усетим изживяването на обикновения посетител, която ни накара с умиление да си припомним за есенните панаири, които традиционно се провеждат в родните ни села и градове – сергии, семки, захарен памук, котки, кучета, змии, патки, пауни, юрдечки и безкрайни опашки за кебапчета и кюфтета /със съмнителен произход на суровината/ под звуците на весела глъч и детски смях! За съжаление липсваше виенско колело и стрелбище, но все пак арената за демонстрации пасваше повече на високия животновъден форум!

Благодарим на организаторите за веселата атмосфера и всички развлечения, които любезно бяха подготвили! Пожелаваме си през следващите издания да има малко повече бизнес ориентирани срещи и мероприятия, които да помогнат и мотивират фермерите да се развиват, да подобряват рентабилно технологичната си база и да общуват повече помежду си и с чуждестранни гости, с които да споделят ценен опит и практика.